sobota, 31 grudnia 2011

Kule śniegowe

Obficie posypane "śniegiem" w sam raz na karnawał:)

Składniki (na około 45 sztuk):
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 4 jaja
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciągle mieszając podgrzewamy jeszcze kilka minut, a następnie lekko studzimy. Przestudzoną masę ucieramy jeszcze około 10 minut, dodając po jednym jajku. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto nabieramy łyżeczką i, zmoczonymi w wodzie rękami, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki układamy na natłuszczone blasze, zachowując regularne, około 5-cio centymetrowe odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut (pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru).

Po upieczeniu i przestudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)