Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 50 g kakao
- 150g masła
- 150g brązowego cukru muscovado
- 2 jajka
Mąkę, sól, sodę, cynamon, imbir i kakao przesiewamy do dużej miski. Palcami wgniatamy w to masło, aż uzyskamy coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajka i cukier i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy (ja lubię cienkie pierniczki) i foremkami wykrawamy pierniczki w różnych kształtach. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
Chłodzimy na kratce a następnie dekorujemy lukrem królewski (royal icing). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)