poniedziałek, 12 grudnia 2011

Pierniczki czekoladowe



Składniki:
  • 350g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 50 g kakao
  • 150g masła
  • 150g brązowego cukru muscovado
  • 2 jajka
Mąkę, sól, sodę, cynamon, imbir i kakao przesiewamy do dużej  miski. Palcami wgniatamy w to masło, aż uzyskamy coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajka i cukier i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy (ja lubię cienkie pierniczki) i foremkami wykrawamy pierniczki w różnych kształtach. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.

Chłodzimy na kratce a następnie dekorujemy lukrem królewski (royal icing). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)