Z przepisu znalezionego na blogu Moje pasje
Składniki:
- 550 g mąki
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)
Miód podgrzewamy z masłem do całkowitego rozpuszczenia i lekko studzimy.
Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i ewentualnie kakao przesiewamy do miski. Dodajemy przestudzony miód z masłem oraz jajko. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy na grubość około 3 mm i foremkami wykrawamy pierniczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem lub specjalną silikonową matą do pieczenia.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy na kratce.
A oto udekorowane lukrem royal icing:
Jak widać artysta plastyk ze mnie kiepski lol;)
Przechowujemy w zamkniętej puszce. Smacznego :)
super :) Cieszę sie że smakują :) Dekoracja to dopiero frajda !!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń