Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- około 3/4 szklanki mleka
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 4 parówki
- 10dkg zółtego sera
- żółtko do posmarowania
- 2-3 łyżki mleka
- oregano do posypania
Mąkę mieszamy z solą i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając 2 łyżki oleju. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1 i 1/2 godziny).
Parówki kroimy na połowy a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 7 - 8 równych porcji i każdą wałkujemy. Na każdym placuszku kładziemy pół parówki, którą posypujemy startym żółtym serem.
Dokładnie sklejamy brzegi formując coś na kształt pieroga. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2-3 łyżkami mleka. Posypujemy oregano.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)