poniedziałek, 4 lutego 2013

Barszcz czerwony na żeberkach

Kilka dni temu kupiłam szybkowar i jego pierwszą "ofiarą" został barszcz czerwony na żeberkach. Buraczki dostałam niedawno od znajomej, w zamrażarce miałam jeszcze piękne żeberka, takie w sam raz na zupę, z których można potem oskubać sporo pysznego mięska.



Składniki:
  • 4-5 sporych buraków (najlepiej jeśli są jednakowej wielkości)
  • marchewka, pietruszka, seler
  • 2 łyżki octu
  • żeberka wieprzowe
  • sól, pieprz, majeranek

 Marchew, pietruszkę, selera i buraki obieramy. Mięso myjemy. Mięso, warzywa, przyprawy,  wrzucamy do garna (u mnie był to szybkowar), zalewamy wodą, dodajemy około 2 łyżek octu(*) i zagotowujemy. Zbieramy "szumowiny" i zamykamy przykrywę szybkowaru (**). Po zamknięciu się gotujemy stosownie do instrukcji (u mnie było to 25 minut - czas gotowania będzie się różnił w zależności od ciśnienia jakie wytwarza nasz szybkowar).

 Gdy szybkowar już się otworzy wyjmujemy buraki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i ponownie wrzucamy do zupy. Podgotowujemy jeszcze kilka minut, doprawiając do smaku jeśli to konieczne. Podajemy - u nas tradycyjnie z ugotowanymi, tłuczonymi i okraszonymi ziemniakami.

(*) Buraki tracą kolor w trakcie gotowania - dodatek octu świetnie temu zapobiega.
(**) W przypadku używania tradycyjnego garnka czas gotowania wydłuży się do około 1,5 godziny (mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam wg Twoje przepisu i wyszedl super, Mniami !!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)