Składniki (na około 45 sztuk):
- 20dkg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub octu (ze spirytusem są zdecydowanie lepsze)
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko (stolnica powinna przez nie prześwitywać lekko) i radełkiem lub nożem kroimy na paski o szerokości ok 2,5-3 cm i długości 10-12 cm. Na środku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec paska, tworząc węzeł.
W rondlu rozgrzewamy olej. Na rozgrzany kładziemy faworki smażąc z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy na papier lub ręcznik papierowy, zostawiając na chwilę w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)