Meżuś mój grzyby uwielbia...................ale zbierać. Jeść niekoniecznie, chyba, że marynowane. Toleruje też grzyby na pizzach lub zapiekankach, ale oczywiście w "rozsądnych" ilościach. Specjalnie więc dla niego powstały na tegoroczna Wigilię pierogi z kapustą.
Składniki na farsz:
- kiszona kapusta
- 1 cebula
- sól i pieprz
- trochę masła
Kiszoną kapustę odciskamy i drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebulę a następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy minimum półtorej godziny. Gotowy farsz studzimy i faszerujemy nimi nasze pierogi.
Ciasto wykonałam według
tego przepisu.
Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody (około 10 minut uważając jednak, żeby nie rozgotować) lub mrozimy na później (układając osobno w zamrażalce, najlepiej na styropianowych tackach, i dopiero po zamrożeniu przekładając do torebek).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)