Składniki:
- wywar warzywny (ok 1.5 litra)
- słoiczek szczawiu (mielonego, można kupić choć ja dostaję - kiedyś od babci, teraz od mamy)
- 3 duże ziemniaki
- 4 jajka
- odrobina śmietany
- sól, pieprz do smaku
- kiełbaska
Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę.
Przygotowujemy bulion warzywny (z kostki lub gotujemy warzywa). Do wrzącego bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki już są miękkie wrzucamy do garnka szczaw, mieszając go uprzednio z odrobiną bulionu. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Podsmażoną dorzucamy do naszego garnka z zupą.
Do każdego talerza wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko, wlewamy zupę, zabielamy odrobiną śmietany i podajemy :)
Smacznego :)
ja wprawdzie nie jem mięsa (kiełbaska) ani jajek, ale szczawiową uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń