wtorek, 20 grudnia 2011

Pierniczki /2/

Przepis pochodzi z książki H. Jachowskiej "Świąteczne słodkości". Muszę przyznać, że ciasto jest dosyć oporne na wałkowanie i wykrawanie, raczej nie nadaje się do robienia domków.. Pierniczki dosyć mocno wyrastają, ale smakują wyśmienicie.

Składniki:
  • 500g mąki
  • 120g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Miód podgrzewamy z cukrem do rozpuszczenia. dodajemy pół szklanki wody i zagotowujemy.

Gdy miód przestygnie dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody oraz roztrzepane jajka. Wszystkie składniki mieszamy, dodając stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Studzimy na kratce.


Do dekoracji użyłam royal icing.

Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)