wtorek, 11 października 2011

Sezamowe ciasteczka szczęścia

Przepis Agusi z forum CIN CIN po małych modyfikacjach (zmniejszona ilość cukru).



Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 100 g uprażonego na patelni sezamu
  • 100g masła
  • 50 białego cukru
  • 75 jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 170 g mąki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Masło ucierami z oboma rodzajami cukru i cukrem waniliowym, dodajemy jako.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta cały czas ucierając. Dodajmy połowę uprażonego sezamu i jeszcze krótko mieszamy (mikserem na niskich obrotach). Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki (ten etap już raz pominęłam i ciasteczka nie straciły na smaku). Ze schłodzonego ciasta formujemy około 3-centymetrowe kulki (ja nabieram ciasto łyżeczką do herbaty i formuję w dłoni), obtaczamy w sezamie, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczam dłonią. Układając na blaszce zachowujemy spore odstępy między ciasteczkami. Na jedna dużą blachę wchodzi ich około 20 sztuk.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka około 10-15 minut (do uzyskania ładnego lekko złotego koloru). Po upieczeniu zostawiamy na blasze aż do wystygnięcia. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniki bardzo długo zachowują świeżość.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)