Przepis Agusi z forum CIN CIN po małych modyfikacjach (zmniejszona ilość cukru).
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 100 g uprażonego na patelni sezamu
- 100g masła
- 50 białego cukru
- 75 jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 170 g mąki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Masło ucierami z oboma rodzajami cukru i cukrem waniliowym, dodajemy jako.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta cały czas ucierając. Dodajmy połowę uprażonego sezamu i jeszcze krótko mieszamy (mikserem na niskich obrotach). Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki (ten etap już raz pominęłam i ciasteczka nie straciły na smaku). Ze schłodzonego ciasta formujemy około 3-centymetrowe kulki (ja nabieram ciasto łyżeczką do herbaty i formuję w dłoni), obtaczamy w sezamie, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczam dłonią. Układając na blaszce zachowujemy spore odstępy między ciasteczkami. Na jedna dużą blachę wchodzi ich około 20 sztuk.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka około 10-15 minut (do uzyskania ładnego lekko złotego koloru). Po upieczeniu zostawiamy na blasze aż do wystygnięcia. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniki bardzo długo zachowują świeżość.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka około 10-15 minut (do uzyskania ładnego lekko złotego koloru). Po upieczeniu zostawiamy na blasze aż do wystygnięcia. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniki bardzo długo zachowują świeżość.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)