Składniki na około 50 sztuk:
- 350ml letniego mleka
- 60g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560g mąki pszennej
- 10g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
- 50g roztopionego masła
- opcjonalnie nasiona maku, kminu, sól morska itp do posypania
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Resztę mleka mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wałkujemy do rozmiaru ok 25x45cm, kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku i na każdej połowie układamy 1/4 nadzienia. Zwijamy w ruloniki o kroimy pod lekkim ukosem na 12-13 kawałków.
Kapuśniaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (*). Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy nasionami lub solą morską. Pieczemy 18-20 minut w 210 stopniach.
Najlepiej smakują na ciepło, ale można je podawać również zimne.
(*) Kapuśniaczki można przygotować dzień wcześniej. Pokrojone na kawałki (przed drugim wyrastaniem!) wkładamy do lodówki przykryte ściereczką. Następnego dnia wyjmujemy około półtorej godziny przed planowanym pieczeniem, żeby miały czas na wyrośnięcie, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (210 stopni, 18-20 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)