Składniki na 5 osób:
- plastrów mięsa wieprzowego
- ok 400g boczniaków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
Boczniaki i cebule kroimy w drobna kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojone grzyby. Podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie lekko solimy i pieprzymy i dusimy jeszcze około 10-15 minut. Cześć podduszonych grzybów (ilość potrzebna do nafaszerowania mięsa) lekko studzimy.
Mięso rozbijamy cienko tłuczkiem a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdym plastrze układamy farsz, zwijamy i spinamy wykałaczką (można oczywiście związać nitką). Gotowe roladki układamy w rondlu, dorzucamy do nich pozostałą cześć grzybów, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
Dwie łyżki mąki rozrabiamy ze śmietaną tak żeby nie powstały grudki. Mieszaninę dodajemy(*) do sosu grzybowego. Doprowadzamy do wrzenia (dokładnie przy tym mieszając), przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (na małym ogniu).
Podajemy z ryżem. Smacznego :)
(*) Śmietanę dobrze jest przed wlaniem do gorącego sosu zahartować, żeby nie zważyła się. Robimy to poprzez dodanie do niej kilku łyżek gorącego sosu i wymieszaniu. Dopiero tak zahartowaną śmietanę wlewamy do rondla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)