Składniki na około 20 kotlecików:
- 500g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, oregano, pietruszka
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do misy food processora. Wsypujemy byłkę tartą przyprawy, wbijamy jajko i wlewamy 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy ok 30-40 sekund. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Składniki na panierkę:
- 6-7 łyżek płatków kukurydzianych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Płatki kukurydziane kruszymy (ja wrzuciłam do torebki i rozbiłam je tłuczkiem do mięsa). Przesypujemy do miseczki, dodajemy 2 łyżki parmezanu i dokładnie mieszamy.
Każdą kulkę obtaczamy w płatkach wymieszanych z parmezanem i lekko spłaszczamy dociskając przy okazji panierkę do kotlecika. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Kotleciki smażymy z obu stron do uzyskania ładnego złotego koloru. Podajemy z sosami do maczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)