Składniki:
- 400g makaronu (np penne, tagiatelle)
- 500g szpinaku
- 1-2 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 75ml śmietany
- sól pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
- parmezan do posypania (najlepiej świeżo starty)
Liście szpinaku płuczemy, odcinamy twarde elementy i sparzamy gorącą wodą (lub blanszujemy przez około 2 minuty). Sparzone liście rwiemy na małe kawałeczki. Na dużej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy porwany szpinak i dusimy razem około 10 minut (szpinak zacznie puszczać sok). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy śmietanę. Podduszamy jeszcze bez przykrycia około 5 minut.
Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy tak żeby był oblepiony szpinakiem. Przekładamy na talerze, posypujemy sporą ilością tartego parmezanu i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)