Coś rewelacyjnego na lekką kolację:)
Składniki:
- piersi z kurczaka (ok pół piersi na osobę)
- miks sałat (u mnie była to lodowa i rokieta)
- pomidorki koktajlowe (ok 7 na osobę)
- ser feta
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz (ja użyłam mieszanki kolorowej)
- marynata: oliwa z oliwek, sok z cytryny, bazylia, oregano, tymianek, pieprz, sól
- bagietka (może być "wczorajsza")
- masło
- czosnek (2-3 ząbki)
Marynata - do 5-6 łyżek oliwy dodajemy około łyżki soku z cytryny, zioła, sól i pieprz. Piersi z kurczaka leciutko rozbijamy, smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę (im dłużej tym lepiej)
Zamarynowane piersi smażymy na patelni grillowej (można też upiec na grilu, pamiętając o położeniu na tacce), lekko wystudzamy i kroimy pod skosem na paski.
Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem. Gotowym masłem smarujemy kromki bagietki i wkładamy na 3-4 minut pod rozgrzany grill (do uzyskania lekkiego zarumienienia)
Sałaty myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Rozkładamy na talerze. Na każdy dokładamy około 7 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Na tak przygotowaną sałatę układamy kawałki grillowanego kurczaka. Podajemy z czosnkowymi grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)