poniedziałek, 5 września 2011

Placuszki podwójnie jablkowe

Moje maluchy uwielbiają placuszki z jabłkami, postanowiłam więc poeksperymentować z dodatkowymi elementami smakowymi i wyszło mi to całkiem nieźle.

Składniki:
  • jajko(a)
  • jogurt jabłkowy
  • mąka
  • mleko
  • jabłka
  • proszek do pieczenia (ok 1 - 11/2 łyżeczki)
Jajka należy lekko roztrzepać. Dodajemy do nich jogurt, mieszamy, następnie dodajemy mąkę i mleko do uzyskania żądanej ilości ciasta (trochę gęstszego niż na naleśniki). Do tak uzyskanej mieszaniny dodajemy drobno pokrojone jabłka. Celowo nie podaję ilości składników bo zależy ona ilości smakoszy i ich apetytów. Robiąc placuszki tylko dla moich maluchów na podwieczorek wystarcza mi jedno jabłko, 1 jogurt, jakieś pół szklanki mleka i pewnie mniej niż szklanka mąki (zawsze sypię "na oko" aż uzyskam pożądaną gęstość). Ilość jabłek tez wedle własnych upodobań - jedni lubią więcej, inni mniej.

Placuszki kładziemy łyżką stołowa na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Dodatek jogurtu sprawia, że placuszki są bardziej puszyste i ślicznie pachną jabłkami, a proszek do pieczenia powoduje, że ładnie rosną na patelni.
Ze szklanką mleka stanowią przepyszny podwieczorek lub kolację nie tylko dla naszych milusińskich :)

2 komentarze:

  1. A ja właśnie planuję na jutro zrobić placki z jabłkami, a tu proszę jaka smakowita opcja:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajadają się nimi nie tylko dzieci :) Smacznego!!!

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)