Składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g miękkiego masła
- 115 g płatków owsianych + na posypanie2 łyżeczki suchych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 2 łyżki miodu
- 225 ml letniej wody
Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrabiamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kule, odkładamy do miski i zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni (przed samy włożeniem chleba do piekarnika nacinamy go ostrym nożem) W tej temperaturze pieczemy chleb 10 minut, a następnie obniżamy ją do 200 stopni pieczemy kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb powinien być ładnie wyrośnięty, brązowy, a po uderzeniu dawać głuchy odgłos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)