środa, 7 września 2011

Chleb z miodem i płatkami owsianymi

Kolejny przepis z bloga Moje wypieki - jeśli chodzi o przepisy na wypieki - studni bez dna :)

Składniki:
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g miękkiego masła
  • 115 g płatków owsianych + na posypanie2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 225 ml letniej wody
Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrabiamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kule, odkładamy do miski i zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni (przed samy włożeniem chleba do piekarnika nacinamy go ostrym nożem) W tej temperaturze pieczemy chleb 10 minut, a następnie obniżamy ją do 200 stopni pieczemy kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb powinien być ładnie wyrośnięty, brązowy, a po uderzeniu dawać głuchy odgłos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)