piątek, 6 grudnia 2013

Biszkopt czekoladowy


Składniki na tortownicę 26cm:
  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Mąki, kakao i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Żółtka roztrzepujemy widelcem. Żółtka i mieszaninę mączną dodajemy do ubitych z cukrem białek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Do tortownicy przekładamy masę. Pieczemy ok 30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.

2 komentarze:

  1. A ile dodajemy kakao jeśli to jest biszkopt czekoladowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę. Już poprawiłam przepis :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)