Składniki na tortownicę 26cm:
- 7 jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Mąki, kakao i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Żółtka roztrzepujemy widelcem. Żółtka i mieszaninę mączną dodajemy do ubitych z cukrem białek. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Do tortownicy przekładamy masę. Pieczemy ok 30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.
A ile dodajemy kakao jeśli to jest biszkopt czekoladowy? ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. Już poprawiłam przepis :)
Usuń