Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao (dobrej jakości)
- 3/4 szklanki cukru
- ok 150g groszków czekoladowych (*)
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki + 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto przekładamy do blachy na muffiny wyłożonej papilotkami, każda napełniając do około 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy odłożonymi groszkami czekoladowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 18-20 minut.
Wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Najlepsze są podawane jeszcze ciepłe, gdy groszki czekoladowe rozpływają się podczas jedzenia :)
(*) Jeśli nie mamy w domu groszków czekoladowych możemy je zastąpić pokrojona na niewielkie kawałki czekoladą. Ja najbardziej lubię wymieszać groszki/czekoladę mleczna i gorzką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)