Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąi
- ok. 1 i 1/2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
- sól, biały pieprz
Masło rozpuszczamy na patelni lub w rondlu. Do rozpuszczonego masła wsypujemy mąkę i mieszamy do dokładnego połączenia się obu składników, tak żeby nie było żadnych grudek. Dopiero wtedy wlewamy mleko (najlepiej jeśli będzie lekko ciepłe). Jeśli wlejemy mleko przed dokładnym połączeniem mąki i masła w sosie będą grudki, których nie uda się nam raczej pozbyć. Trzymając na małym ogniu sos cały czas mieszamy, doprawiając gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu, do czasu aż odpowiednio zgęstnieje. Po osiągnięciu aksamitnej, kremowej konsystencji, zdejmujemy z gazu.
Jeśli zależy nam na rzadszym sosie, np do podania w sosjerce, dodajemy około 2 szklanek mleka. Na sos do zapiekanki wystarczą spokojnie 1 i 1/2 szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)