piątek, 4 października 2013

Beszamel

To podobno francuski wynalazek, sos pasujący do mięs, zapiekanek. Wiele osób ma z nim problemy, ale mi zawsze wychodzi gładki, aksamitny, bez żadnych grudek.




Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąi
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
  • sól, biały pieprz

Masło rozpuszczamy na patelni lub w rondlu. Do rozpuszczonego masła wsypujemy mąkę i mieszamy do dokładnego połączenia się obu składników, tak żeby nie było żadnych grudek. Dopiero wtedy wlewamy mleko (najlepiej jeśli będzie lekko ciepłe). Jeśli wlejemy mleko przed dokładnym połączeniem mąki i masła w sosie będą grudki, których nie uda się nam raczej  pozbyć. Trzymając na małym ogniu sos cały czas mieszamy, doprawiając gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu, do czasu aż odpowiednio zgęstnieje. Po osiągnięciu aksamitnej, kremowej konsystencji, zdejmujemy z gazu.

Jeśli zależy nam na rzadszym sosie, np do podania w sosjerce, dodajemy około 2 szklanek mleka. Na sos do zapiekanki wystarczą spokojnie 1 i 1/2 szklanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)