- 10 dkg cebuli lub małych cebulek
- 600 ml wody
- 300 ml octu 10%
- kilka ziaren pieprzu (ja użyłam czarny i zielony)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- pół łyżeczki soli
- 3 dag cukru
Grzyby
czyścimy (maślaki należy obrać*), myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku
ok. 10 minut. Wodę i ocet zagotowujemy z pokrojoną w piórka cebulą
(cebulki wrzucamy w całości), pieprzem, zielem, solą i cukrem.
Słoiki
napełniamy grzybami i zalewamy gorącą zalewą tak, żeby w każdym
znalazło się trochę cebuli i kilka ziaren pieprzu. Zakręcamy, odkręcamy
do góry dnem, stawiamy na ściereczce, przykrywamy i zostawiamy do
ostygnięcia.
*Maślaki mają śliską, nie zawsze łatwą do usunięcia skórkę, która często zniechęca do ich zbierania. Śluz na skórce jest bardzo ciężkostrawny i długo zalega w przewodzie pokarmowym. Obieranie skórki jest bardzo zniechęcające, ale jest na to sposób. Maślakom przycinamy tylko końcówki trzonków i całe moczymy w 8-10 % roztworze soli (8-10 g soli na 100 g wody) przez kilka godzin (można zostawić na noc) po czym dokładnie spłukujemy wodą. Solanka rozpuści cały szkodliwy dla naszego przewodu pokarmowego śluz.
*Maślaki mają śliską, nie zawsze łatwą do usunięcia skórkę, która często zniechęca do ich zbierania. Śluz na skórce jest bardzo ciężkostrawny i długo zalega w przewodzie pokarmowym. Obieranie skórki jest bardzo zniechęcające, ale jest na to sposób. Maślakom przycinamy tylko końcówki trzonków i całe moczymy w 8-10 % roztworze soli (8-10 g soli na 100 g wody) przez kilka godzin (można zostawić na noc) po czym dokładnie spłukujemy wodą. Solanka rozpuści cały szkodliwy dla naszego przewodu pokarmowego śluz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)