Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól, cukier
Zgęstniały sos odstawiam, żeby nieco przestygł.
Bazylię siekam nożem (całe gałązki). Przestudzony sos przekładam do wysokiego naczynia. Dorzucam posiekaną bazylię i wszystko razem miksuję blenderem. To powoduje, że sos jest dzięki dodatkowi bazylii bardzo aromatyczny, a dzięki miksowaniu jeszcze gęstszy. Gęsty sos pomidorowy nie wsiąka w ciasto do pizzy i powoduje, że jest ono chrupiące i nie rozpada się.
Tak przygotowanym sosem smaruję ciasto na pizzę, przed położeniem na nim ulubionych dodatków:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)