Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 30g masła
- 2 jajka
- 125ml mleka
- kieliszek wódki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Olej rozgrzewamy w rondlu lub frytkownicy do 175 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy na kwadraciki o boku około 3cm.
Kładziemy porcjami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Zapakowane w ozdobne torebki będą smakowitymi (mam nadzieję) fantami w loterii na balu karnawałowym, na który się jutro wybieramy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)