piątek, 17 lutego 2012

Chrupiące kwadraciki - Bozener Crostoi

Przepis wyszperany u Słodkiej Babeczki. W smaku przypominają faworki, ale są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu.



Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 30g masła
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • kieliszek wódki
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do miski przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Moje się trochę kleiło więc dodałam około 2 łyżek mąki.

Olej rozgrzewamy w rondlu lub frytkownicy do 175 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy na kwadraciki o boku około 3cm.


 Kładziemy porcjami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


Zapakowane w ozdobne torebki będą smakowitymi (mam nadzieję) fantami w loterii na balu karnawałowym, na który się jutro wybieramy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)