Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 piersi z kurczaka (usunąć skórę)
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- odrobina mielonego kminku
- 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- pszenne tortille
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 g startego sera (najlepiej cheddar)
Na salsę:
- 1/2 świeżej papryczki chili
- ok 15 pomidorków koktajlowych
- mały pęczek świeżej kolendry
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 limonka
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Z papryki usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie paski. Cebulę kroimy na pół a następnie na drobne piórka. Pierś z kurczaka kroimy na paski rozmiarem zbliżone do tych z papryki. Paprykę, cebulę i kurczaka wkładamy do jednej miski, posypujemy kminkiem i suszoną papryką, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy na około 10 minut.
Papryczkę chili siekamy bardzo drobno, pomidorki kroimy, kolendrę siekamy (razem z łodyżkami). W misce mieszamy chili i pomidorki, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z 1 limonki. Dodajemy nieco oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzucamy szczypcami paski kurczaka razem z papryką i cebulą. Smażymy około 8 minut, aż kurczak przybierze ładny złoty kolor i nie będzie surowy w środku. Pamiętamy o mieszaniu kurczaka i warzyw, nie chcemy przecież, żeby się przypaliły.
Placki tortilli nagrzewamy w mikrofali lub na suchej patelni. Na każdy nakładamy porcję kurczaka z warzywami, nieco tartego sera, salsy i jogurtu naturalnego. Zawijamy i ..... zajadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)