poniedziałek, 24 czerwca 2013

Truskawkowe ciasto bez pieczenia

Łatwe w wykonaniu, pyszne w smaku. Lekkie, orzeźwiające, w sam raz na upalne dni. Zapewniam, że każdy kto zje choć kawałek, poprosi o dokładkę. Do wykonania możemy wykorzystać owoce mrożone lub, w sezonie, świeże. Przepis własnego pomysłu.



Składniki na spód:
  • 180g herbatników
  • 75 g masła
Herbatniki razem z masłem wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wykładamy do tortownicy. Lekko dociskamy do dna. Tak przygotowany spód odstawiamy do lodówki.

Składniki na truskawkowa masę:
  • 800g truskawek (mrożonych lub świezych)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
 Herbatniki razem z masłem wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wykładamy do tortownicy. Lekko dociskamy do dna. Tak przygotowany spód odstawiamy do lodówki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do blendera wrzucamy truskawki (jeśli mamy mrożone owoce nie rozmrażamy ich). Wlewamy rozpuszczone galaretki i miksujemy około 30 sekund. Masę truskawkową wylewamy na przygotowany wcześniej spód (*). Odstawiamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia. Schłodzona galaretkę wylewamy na stężałą masę truskawkową i ponownie odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając, pod koniec  ubijania, 2 łyżeczki cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy (na niskich obrotach) do połączenia się składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.

(*)W przypadku użycia mrożonych owoców masę możemy od razu po zmiksowaniu wylać na spód, gdy używamy truskawek świeżych odstawiamy najpierw do ochłodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)