Składniki na spód:
- 180g herbatników
- 75 g masła
Składniki na truskawkowa masę:
- 800g truskawek (mrożonych lub świezych)
- 3 galaretki truskawkowe
- 100ml śmietanki kremówki
- 100g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dwie galaretki rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do blendera wrzucamy truskawki (jeśli mamy mrożone owoce nie rozmrażamy ich). Wlewamy rozpuszczone galaretki i miksujemy około 30 sekund. Masę truskawkową wylewamy na przygotowany wcześniej spód (*). Odstawiamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia. Schłodzona galaretkę wylewamy na stężałą masę truskawkową i ponownie odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając, pod koniec ubijania, 2 łyżeczki cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy (na niskich obrotach) do połączenia się składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.
(*)W przypadku użycia mrożonych owoców masę możemy od razu po zmiksowaniu wylać na spód, gdy używamy truskawek świeżych odstawiamy najpierw do ochłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)