Składniki:
- udka/podudzia z kurczaka (ok. 1kkg)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki chillie
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- 3-4 łyżki masła
W rozgrzanej brytfance rozpuszczamy masło. Udka obsmażamy na maśle, dokładnie z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podlewamy 1-2 szklankami wody (w zależności od wielkości brytfanki, tak żeby udka nie były zakryte), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy kilkukrotnie, czy w brytfance jest odpowiednia ilość płynu. Możemy również polać tymże płynem pieczone udka.
W mojej brytfance kurczaki po wyjęciu są soczyste, ale jednocześnie chrupiące z wierzchu. Jeśli jednak w Waszych nie tworzy się chrupiąca skórka, na około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę i udka się ładnie przyrumienią.
Najlepiej smakują oczywiście z domowymi chrupiącymi frytkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)