Składniki:
- 400g biszkoptu, ciastek, muffinek, herbatników
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 90g masła
- 3 łyżo kakao
- 2 łyżki kremu typu nutella
- 2/3 szklanki bakalii (posiekane orzechy, suszone owoce, rodzynki)
- 2 -3 łyżki ciemnego rumu (*)
- kilka kropli aromatu rumowego
Biszkopty, ciastka, herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy do dokładnego połączenia. Jeśli masa jest zbyt "ścisła" możemy dodać więcej mleka, jeśli zbyt luźna więcej ciastek, pamiętając jednak, że podczas chłodzenia bajaderki tężeją. Formujemy kulki dowolnej wielkości (**). Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie możemy dokonać ewentualnych poprawek kształtu. Moje zdecydowanie tego wymagały ;)
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kremówki
- siekane/mielone orzechy wiórki kokosowe, płatki migdałów itp. do obtoczenia
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietanką. Każda kulkę obtaczamy najpierw w czekoladowej polewie a następnie wybranej posypce. U mnie były to mielone orzechy laskowe oraz również pozostałe z patriotycznego tortu czerwone wiórki kokosowe.
(*) w rumie możemy namoczyć rodzynki, wtedy zużyjemy go nieco więcej
(**) z podanej porcji wyszło mi 27 sztuk bajaderek wielkości piłeczek ping-pong-owych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)