piątek, 9 sierpnia 2013

Lody waniliowe

Kilka dni temu dotarła do mnie wreszcie zamówiona maszyna do lodów. Tyle się naczytałam o zaletach lodów robionych w domu, że postanowiłam również spróbować i porównać je z tymi sklepowymi/. Na pierwszy rzut poszły lody waniliowy. Z  kupnymi wygrywają zdecydowanie!!!

Przypomniały mi smaki dzieciństwa. Takie właśnie lody kupowaliśmy kiedyś w cukierni w moim rodzinnym mieści.Jak byłam kilkuletnim dzieckiem braliśmy duży słoik, szliśmy z nim do cukierni i napełnialiśmy ulubionymi lodami. Potem szybciutko do domu (żeby lody nie roztopiły się) i równo obdzielaliśmy wszystkich członków rodziny. Też macie podobne wspomnienia?



Przepis, z małymi modyfikacjami, pochodzi z książeczki dołączonej do maszyny.

Składniki (na 4-5 osób):
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 100g cukru
  • 5g cukru waniliowego
  • 400ml mleka (najlepsze jest tłuste)
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 5g mąki kukurydzianej
Jajka, żółtka cukier, cukier waniliowy i mąkę kukurydzianą wsypujemy do miski. Ubijamy mikserem aż żółtka staną się niemalże białe.

Mleko lekko podgrzewamy. Podgrzane mleko powoli wlewamy do jajeczno-cukrowej masy, cały czas miksując.  Gdy składniki dokładnie się zmieszają (masa bardzo się spieni i mocno powiększy swoją objętość) przelewamy wszystko do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu około 1-2 minuty, cały czas mieszając (nie dopuszczamy do zagotowania!!). Jeżeli mieszanina zacznie się ścinać miksujemy przez minute blenderem.

Podgrzaną mieszaninę studzimy porządnie w lodówce a następnie dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Włączamy maszynę do lodów, wlewamy naszą lodową miksturę i ....... kręcimy do uzyskania odpowieniej konsystencji. Podajemy z dowolnymi dodatkami :)


3 komentarze:

  1. Jaką masz maszynkę do lodów, jeśli to nie tajemnica?
    Za parę m-cy, po przeprowadzce będę chciała kupić i szukam jakiejś polecanej.

    Pozdrawiam, zapraszam do mnie,
    http://ewakuchennie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Maszynke do lodów nabyłam niedawno i mam coś takiegohttp://www.outletrtvagd.pl/product-pol-2512-Maszyna-do-lodow-i-sorbetow-PHILIPS-HR2304-70.html. Specem w tej kwestii nie jestem, ale jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie trzeba mrozić całej misy, a jedynie dysk, który zajmuje zdecydowanie mniej miejsca w zamrażarce. Dołączone jest do niej sporo przepisów. Moc mrożąca wydaje mi się wystarczająca. Ja najpierw dobrze chłodziłam masę i w ten sposób po około 30 minutach mieszania w maszynce mieliśmy pyszny deser :)

      Usuń
    2. Dziękuję!
      Ja kiedyś kupiłam taką z misą do mrożenia - miała wadę (nie wiem, czy to model, czy ja coś źle robiłam), że po 15 minutach mieszania robiła sobie 30-40 minut przerwy... wiadomo z jakim, dla lodów, skutkiem :(

      Pozdrawiam,
      http://ewakuchennie.blogspot.com

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)