środa, 27 marca 2013

Fasolka po bretońsku

Ja jej co prawda nie jadam, ale mój mąż bardzo lubi, więc dosyć często gotuje.



Składniki:
  • 500g białej fasoli "jaś"
  • 300-500g kiełbasy
  • 250g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • majeranek, sól, pieprz
Fasolę wkładamy do ciepłej wody i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny).

Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Na patelni wytapiamy z boczku tłuszcz a następnie dorzucamy cebule podsmażamy do zeszklenia, dorzucamy pokrojoną kiełbasę i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

Kiełbasę, cebule i boczek przekładamy do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby sos odparowujemy lub uzupełniamy wodą. Wszystko gotujemy razem przez chwilę. Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)