- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży suchych lub 20g świeżych
- 270-300ml mleka
- 60g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2,5 łyżki cukru (ja dałam 3)
- 1,4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- coś do nadziania - u mnie był to domowy dżemik jabłkowy
- 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania
- cukier poder do opruszenia
Spód tortownicy (25-26cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na kulki po około 50-55g. Każdą porcję rozpłaszczamy, nadziewamy i sklejamy. Układamy w tortownicy tak, żeby się ze sobą stykały. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte buchty smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy na kratkę do lekkiego przestudzenia. Podajemy posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)