Składniki:
- ulubiony makaron (ja użyłam penne)
- puszka pomidorów
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- masło i oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
Papryki (oczywiście można użyć tylko jednego lub dwóch kolorów) i marchew kroimy w cienkie paski,cebulę w piórka.
Makaron gotujemy al'dente.
Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Lekko szklimy i dodajemy pokrojoną w paski marchewkę. Podduszamy na małym ogniu około 10 minut i dorzucamy papryki. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki. Zwiększamy ogień w celu odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami i podduszamy jeszcze około 10 minut.
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerze. Dekorujemy pokrojoną w paseczki papryką lub listami świeżej bazylii i podajemy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)