Mięciutka, puszysta - po prostu przepyszna. Wydawałoby się, że nie może się nie udać. Piekę z tego samego przepisu już od kilku lat i w zeszłym roku po raz pierwszy zupełnie mi nie wyszła. Dostała jednak kolejną szanse i już wiem, że tym razem będzie znów wyśmienita:)
Składniki (na 2 baby*):
- 3 1/2 - 4 szklane mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 1 jajko
- szklanka ciepłego mleka
- pół szklanki drobnego cukru
- 125g masła
- 100g rodzynek
- aromat cytrynowy
- szczypta soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie odsączamy.
Mąkę z solą przesiewamy, robimy w niej dołek do którego wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże, zalewamy połowa ciepłego mleka (nie gorącego!!!) i zasypujemy niewielką ilością mąki. Zostawiamy na około 20-30 minut. Gdy drożdże ruszą dodajemy roztrzepane żółtka i roztrzepane jajo, rozpuszczone masło, aromat cytrynowy i resztę mleka. Wyrabiamy dokładnie ciasto (najlepiej hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego) kilka minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około półtorej godziny).
Formy na babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części, wkładamy do foremek (do około 1/3 wysokości) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów foremek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjęte z piekarnika babki zostawiamy w foremkach na około 10-15 minut, a następnie studzimy na kratce.
Cukier puder ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami gorącej wody. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzone baby.
(*) Z połowy porcji wyszła mi baba o średnicy 25 cm i wysokości 11cm.
Przyjemnie tu u Ciebie.Tyle smakolykow! Zatrzymam sie na dluzej.Zapraszam na moj muffinkowy blog http://ladymoniquemuffins.blogspot.com
OdpowiedzUsuń