Składniki:
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do posmarowania formy, bułka tarta (opcjonalnie)
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka roztrzepujemy rózgą lub widelcem. Mąki i żółtka dodajemy do ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Boki zostawiamy nie posmarowane. Wylewamy ciasto. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Wyjęty z piekarnika biszkopt zostawiamy na około 10-15 minut w blaszce, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)