piątek, 13 kwietnia 2012

Szybki biszkopt

Delikatny, puszysty, łatwy w wykonaniu i zawsze się udaje:)



Składniki:
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy, bułka tarta (opcjonalnie)
Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka roztrzepujemy rózgą lub widelcem. Mąki i żółtka dodajemy do ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Boki zostawiamy nie posmarowane. Wylewamy ciasto. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Wyjęty z piekarnika biszkopt zostawiamy na około 10-15 minut w blaszce, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)