sobota, 7 kwietnia 2012

Baba drożdżowa z rodzynkami



Mięciutka, puszysta - po prostu przepyszna. Wydawałoby się, że nie może się nie udać. Piekę z tego samego przepisu już od kilku lat i w zeszłym roku po raz pierwszy zupełnie mi nie wyszła. Dostała jednak kolejną szanse i już wiem, że tym razem będzie znów wyśmienita:)

Składniki (na 2 baby*):
  • 3 1/2 - 4 szklane mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 125g masła
  • 100g rodzynek
  • aromat cytrynowy
  • szczypta soli

 Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
 Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie odsączamy.

Mąkę  z solą przesiewamy, robimy w niej dołek do którego wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże, zalewamy połowa ciepłego mleka (nie gorącego!!!) i zasypujemy niewielką ilością mąki. Zostawiamy na około 20-30 minut. Gdy drożdże ruszą  dodajemy roztrzepane żółtka i roztrzepane jajo, rozpuszczone masło, aromat cytrynowy i resztę mleka. Wyrabiamy dokładnie ciasto (najlepiej hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego) kilka minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Miskę  przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około półtorej godziny).

Formy na babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub kaszą manną.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części, wkładamy do foremek (do około 1/3 wysokości) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów foremek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wyjęte z piekarnika babki zostawiamy w foremkach na około 10-15 minut, a następnie studzimy na kratce.

Cukier puder ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami gorącej wody. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzone baby.



(*) Z połowy porcji wyszła mi baba o średnicy 25 cm i wysokości 11cm.

1 komentarz:

  1. Przyjemnie tu u Ciebie.Tyle smakolykow! Zatrzymam sie na dluzej.Zapraszam na moj muffinkowy blog http://ladymoniquemuffins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)