Składniki:
- 1kg piersi z indyka
- imbir
- mielona papryka
- 2 łyżki miodu
- 4-5 łyżek oleju
- 100g suszonych moreli
- 50g suszonego mango
- 3 krążki ananasa z puszki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Mięso rozkrawamy na płat grubości około 1,5cm. Nacieramy solą, pieprzem, imbirem, papryką i olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny (można na noc).
Morele namaczamy, odsączamy i kroimy w paski. Mango płuczemy i również kroimy w paski. Ananasa odsączamy z zalewu i kroimy w paski (*). Wszystkie owoce podduszamy około 5 minut na maśle, doprawiamy papryką i imbirem i lekko studzimy.
Przestudzone owoce wykładamy na mięso. Zwijamy ścisłą roladę i obwiązujemy. Tak przygotowaną roladę smarujemy miodem i olejem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 190 stopni 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut. Dzięki temu rolada się nam ładnie zarumieni a jednocześnie nie straci swojej soczystości.
(*) Jeśli nie mamy akurat suszonych owoców możemy użyć mieszanki koktajlowej z puszki. Na taką porcję mięsa potrzebujemy około 250 odsączonych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)