Przepyszne i wspaniale pasują do koszyka ze święconką. Do pochrupania też świetne:)
Składniki na 10 babeczek (*):
- 80g miękkiego masła
- 110g mąki pszennej
- 80g cukru (najlepiej drobnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
Masło ucieramy z do białości z cukrem (nie miałam drobnego, więc ucierałam troszkę dłużej żeby cukier dobrze się rozdrobnił). Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
Foremki do mini-babeczek (lub blachę do muffinek) smarujemy masłem i wysypujemy bułka tarta lub kasza manną. Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Studzimy na kratce.
(*) Dodałam do ciasta solidna porcją uprzednio namoczonych, odsączony i lekko oprószonych mąką rodzynek i wyszło mi 15 babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)