Składniki na masę cukrową:
- 105ml zimnej wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g glukozy w proszku
- 4 łyżeczki margaryny Planta (ja używam tłuszczu kokosowego, dałam 6 łyżeczek)
- olejek migdałowy (ja dałam cytrynowy)
- 1 - 1,5 kg przesianego cukru pudru
Żelatynę zalewamy zimną woda (w metalowej lub szklanej żaroodpornej misce) i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia. Miskę z namoczoną żelatyną ustawiamy na garnku z gotująca się wodą (w tzw. kąpieli wodnej). Rozpuszczamy żelatynę, po czym wsypujemy glukozę i mieszamy. Trzymamy w kąpieli wodnej około 1 minuty (nie dopuszczając do zagotowania - jeśli tak się zdarzy musimy zacząć od nowa), po czym dodajemy margarynę. Gry margaryna zacznie się roztapiać zdejmujemy z ognia i mieszamy do jej całkowitego roztopienia. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Do przestudzonej masy wlewamy olejek, wsypujemy trochę cukru i mieszamy do połączenia. Następnie znów wsypujemy trochę cukru pudru i mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu, aż masa da się wyrabiać ręką. Przekładamy wtedy masę do czystej miski i wyrabiamy, dosypując po trochu cukier puder, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowa masa nie klei się do rąk i jednocześnie jest plastyczna.
Do barwienia używałam barwików w żelu. Dobre są także barwniki w proszku, najlepiej je jednak przed dodaniem do masy rozpuścić w odrobinie wody. Przy użyciu barwników w płynie konieczne może być dodanie nieco większej ilości cukru pudru.
Tak prezentował się tort w przekroju:
Do pokrycia tortu oraz wykonania figurek zrobiłam półtorej porcji masy cukrowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)