Składniki:
- pozostałości gotowanego/pieczonego kurczaka (u mnie 2 udka i 2 podudzia)
- ok 250g mrożonej mieszanki warzywnej
- ok 250ml bulionu warzywnego
- ok 150ml śmietanki
- 4-5 łyżek masła
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
Mięso obieramy z kości i dzielimy na małe kawałki.
Dowolny makaron (w moim przypadku spaghetti) gotujemy al dente.
Mrożone warzywa podduszamy na 2-3 łyżkach masła aż lekko zmiękną (ok. 5 minut). Wyjmujemy warzywa, do pozostałego masła dodajemy jeszcze około 2 łyżki, dosypujemy 2-3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Do gęstniejącej zasmażki wlewamy około 250 ml buliony, wrzucamy podduszone warzywa i kawałki mięsa i dusimy około 15 minut. Pod koniec duszenia wlewamy około 150ml śmietanki (śmietankę najlepiej jest najpierw zahartować, czyli wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu), podgotowujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i voila!
Zajadamy ze smakiem. Użycie sztućców wskazane, aczkolwiek niekonieczne;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)