sobota, 10 marca 2012

Potrawka z kurczaka

Co zrobić z niewykorzystanym kurczakiem z zupy? Otóż bardzo szybki obiad - potrawkę. A że moje dzieciaki uwielbiają makaron - potrawkę z kurczaka z warzywami z makaronem. Ja co prawda miałam pozostałości kurczaka pieczonego, ale myślę że stworzony naprędce posiłek też mogę nazwać potrawką.




Składniki:
  • pozostałości gotowanego/pieczonego kurczaka (u mnie 2 udka i 2 podudzia)
  • ok 250g mrożonej mieszanki warzywnej
  • ok 250ml bulionu warzywnego
  • ok 150ml śmietanki
  • 4-5 łyżek masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
 Mięso obieramy z kości i dzielimy na małe kawałki.

Dowolny makaron (w moim przypadku spaghetti) gotujemy al dente.

 Mrożone warzywa podduszamy na 2-3 łyżkach masła aż lekko zmiękną (ok. 5 minut). Wyjmujemy warzywa, do pozostałego masła dodajemy jeszcze około 2 łyżki, dosypujemy 2-3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Do gęstniejącej zasmażki wlewamy około 250 ml buliony, wrzucamy podduszone warzywa i kawałki mięsa i dusimy około 15 minut. Pod koniec duszenia wlewamy około 150ml śmietanki (śmietankę najlepiej jest najpierw zahartować, czyli wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu), podgotowujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i voila!


Zajadamy ze smakiem. Użycie sztućców wskazane, aczkolwiek niekonieczne;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)