Składniki:
- puszka krojonych pomidorów
- kilka gałązek świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
- 2 spore marchewki
- cebula
- seler naciowy (opcjonalnie)
- 250-300ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, cebulę kroimy w piórka, selera kroimy na niewielkie kawałki. Bazylię siekamy zostawiają kilka listków do dekoracji.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, marchewkę i selera. Podlewamy odrobina wody i dusimy około 20 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodajemy poszatkowaną bazylię i pomidory w puszce i całość miksujemy blenderem do uzyskanie gładkiej konsystencji. Dolewamy około 250ml bulionu warzywnego i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Rozlewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii lub spiralkami z marchewki i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)