Składniki (na około 40 sztuk):
- 5 szklanek mąki pszennej
- 14g drożdży suchych lub 28g świeżych
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii (u mnie z rumem)
- olej lub tłuszcz do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącego mleka
- kolorowe posypki (opcjonalnie)
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać do niej suche drożdże (ze świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrobić, pod koniec wyrabiania dodają roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka (jeśli mikserem) lub kilkanaście (ręcznie) minut do uzyskania gładkiego i leastycznego ciasta. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 i 1/2 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, wałkujemy na grubość około 1cm i szklanką o średnicy około 7cm wykrawamy kółka. Następnie w każdym kółku mniejsza foremką (np. kieliszkiem) wykrawamy dziurki. Odkładamy na oprószoną mąką blachę i zostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 170 stopni po kilka minut z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Zbyt rozgrzany olej spowoduje, że pączki będą szybko brązowiały ale pozostaną surowe w środku. Usmażone odkładamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu na papierowy ręcznik.
Cukier puder ucieramy z mlekiem wierzchem łyżki. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i dekorujemy kolorowymi posypkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)