środa, 1 lutego 2012

Bułeczki pszenne

Proste w wykonaniu, a przy tym przepyszne, mięciutkie, w sam raz na śniadanie (pierwsze i drugie), podwieczorek lub kolację :)

Przepis (z jedną małą modyfikacją) wygrzebany na blogu Śladami Słodkiej Babeczki

Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  •  1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży (ja użyłam 12,5g drożdży instant)
  • 150ml ciepłego mleka
  • 150ml ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • około 2 łyżek mleka
  • ziarna do posypania (sezam, mak, itp.)

Do misy przesiewamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, wlewamy mleko, wodę i olej (Używając drożdży świeżych zalewamy połową mleka i wody, zasypujemy częścią mąki tak żeby otrzymać konsystencje gęstej śmietany i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn ruszy dolewamy resztę mleka i wody oraz dodajemy olej). Wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto należy wyjąc z miski i odgazować. Tak przygotowane dzielimy na 10 porcji (u mnie każda miała około 78-80g) i z każdej formujemy bułeczkę.



Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata teflonową. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Przed upieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 12-15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.


Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Cudne Ci wyszły!! Fajnie, że skorzystałaś z przepisu:) A wczoraj dostałam komentarz, że ten przepis jest 'bez sensu' i, że nie mam pojęcia o gotowaniu...
    Jak widać bułki jednak da się zrobić!:)
    Pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow bułeczki boskie dzisiaj robię:):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)