środa, 7 grudnia 2011

Szczawiowa trochę inaczej:)

Bardzo lubię zupy, a szczawiowa jest jedną z moich ulubionych. Zazwyczaj gotuję ją na wywarze mięsnym, ale tym razem naszło mnie tak znienacka i nie miałam nic, na czym mogłabym ugotować moją ukochaną szczawiówkę. Postanowiłam więc w inny sposób wzbogacić ją w mięsko:)




Składniki:
  • wywar warzywny (ok 1.5 litra)
  • słoiczek szczawiu (mielonego, można kupić choć ja dostaję - kiedyś od babci, teraz od mamy)
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • odrobina śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełbaska
Jajka gotujemy na twardo

Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę.

Przygotowujemy bulion warzywny (z kostki lub gotujemy warzywa). Do wrzącego bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki już są miękkie wrzucamy do garnka szczaw, mieszając go uprzednio z odrobiną bulionu. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Podsmażoną dorzucamy do naszego garnka z zupą.

Do każdego talerza wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko, wlewamy zupę, zabielamy odrobiną śmietany i podajemy :)

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. ja wprawdzie nie jem mięsa (kiełbaska) ani jajek, ale szczawiową uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)