piątek, 23 grudnia 2011

Drożdżówka z parówką i żółtym serem

Domowa alternatywa dla hot-doga;)

Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • 4 parówki
  • 10dkg zółtego sera
  • żółtko do posmarowania
  • 2-3 łyżki mleka
  • oregano do posypania
 Z drożdży, łyżki mąki i 2-3 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn i zostawiamy na około 15 minut, żeby "ruszył".

Mąkę mieszamy z solą i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając 2 łyżki oleju. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1 i 1/2 godziny).

Parówki kroimy na połowy a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 7 - 8 równych porcji i każdą wałkujemy. Na każdym placuszku kładziemy pół parówki, którą posypujemy startym żółtym serem.


Dokładnie sklejamy brzegi formując coś na kształt pieroga. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2-3 łyżkami mleka. Posypujemy oregano.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)