wtorek, 20 grudnia 2011

Lukier z białka i cukru pudru (royal icing)

Świetnie nadaje się do dekoracji pierniczków i nie tylko. Ma piękny śnieżno biały kolor. W wykonaniu nie jest wcale trudny.

Składniki:
  • 1 białko jaja kurzego
  • około 1 szklanki cukru pudru
Białko ubijamy lekko a następnie dodajemy po trochu cukru pudru i ucieramy (ja robię to mikserem na niskich obrotach) aż do uzyskanie gęstej, jednolitej masy. Jeśli wyjdzie nam zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody.

Lukier bardzo szybko wysycha, dlatego dobrze jest przykryć go folia spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni lukru, lub przynajmniej przykryć miskę wilgotną ściereczką.

1 komentarz:

  1. Witaj Beatko, kiedy należy zacząć lukrować pierniczki. Dzisiaj upiekłam sporą porcję i boję się że lukier do Świat straci na atrakcyjności. Poradz proszę.

    WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)