Składniki:
- 1kg zielonych pomidorów
- 4 średniej wielkości cebule
- 3 łyżeczki soli
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Pomidory kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy solą i odstawiamy na min. 3 godziny, żeby puściły sok. Po tym czasie odsączmy je na sitku, dobrze dociskając, żeby odsączyć jak najwięcej soku. Cebulę kroimy kroimy na ćwiartki, a następnie na piórka, mieszamy z pomidorami i nakładamy do wymytych i wyparzonych słoików.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotowujemy. Zalewamy pomidory z cebulą i od razu na gorąco zamykamy, również wyparzonymi zakrętkami. Słoiki stawiamy na zakrętkach, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Nie pasteryzujemy.
Urosło mi setki małych pomidorów koktajlowych, czy tez mozna ich wykozystać do sałatki, i czy kroić je, czy może wkładać do słoika wcałości
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy z koktajlowych, tak naprawdę to dopiero pierwszy raz posadziłam jeden krzaczek tych uroczych maleństw. Myślę jednak, że spokojnie możesz zrobić z nich sałatkę, krojąc je również w plasterki.
Usuńwyrosły mi samosiewki pomidorów dlatego nie zdążyły dojrzeć.I niestety wczoraj trochę przemarzły.Czy takie też nadają się na sałatkię
OdpowiedzUsuńwyrosły mi samosiewki pomidorów dlatego nie zdążyły dojrzeć.I niestety wczoraj trochę przemarzły.Czy takie też nadają się na sałatkię
OdpowiedzUsuńwyrosły mi samosiewki pomidorów dlatego nie zdążyły dojrzeć.I niestety wczoraj trochę przemarzły.Czy takie też nadają się na sałatkię
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że tak długo nie odpisywałam. Przyzna szczerze, że nie mam pojęcia, ale, jeśli ciągle je masz, możesz zrobić 1-2 słoiczki i spróbować po kilku dniach. Jeśli będa dobre to działaj :)
Usuń