Coś prostego i szybkiego w wykonaniu. W sam raz na rozgrzanie w jesienne chłodne dni. Do wykonania zupy można wykorzystać zarówno świeże warzywa , jak i gotową mrożoną mieszankę. Gdy używamy warzyw mrożonych zupa powstaje naprawdę błyskawicznie, choć i przy użyciu świeżych nie musimy długo czekać na smakowity efekt. Moje niezbyt warzywno-jedzące dzieci zajadały ją, aż im się uszy trzęsły.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- po kilka różyczek brokuł i kalafiora
- zielony groszek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia
- 2-3 łyżki masła do podduszenia cebuli
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1-2 liście laurowe
- kilka kromek bułki lub chleba do wykonania grzanek (mogą być lekko czerstwe)
- 2-3 łyżki śmietanki do dekoracji
Marchewki kroimy w talarki, ziemniaki w nieduża kostkę. Różyczki brokuła i kalafiora rozdzielamy na mniejsze kawałki.
W garnku zagotowujemy 1 litr wody, wrzucamy ziele angielskie pieprz, liść laurowy, marchewkę i ziemniaki i gotujemy około 15-20 minut (marchewkę możemy wrzucić około 5 minut wcześniej niż ziemniaki).
Cebulę kroimy na pół-talarki, czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła (dodatek odrobiny oleju zapobiegnie paleniu się masła), na którym podduszamy cebulę razem z czosnkiem.
Gdy cebula zmięknie wrzucamy ja do gotującego się bulionu razem z resztą warzyw i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i miksujemy wszystko blenderem do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią, podgotowujemy jeszcze 2-3 minutki.
W tzw. międzyczasie bułkę lub chleb kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zrumienienia.
Naszą zupę krem dekorujemy niewielką ilością śmietany, posypujemy gotowymi grzankami i podajemy :)

Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)