środa, 31 października 2012

Babeczki sowy

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki



Składniki:
  • 130g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka
 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dalej jeszcze chwilkę ucierać. Wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując do połączenia się składników.

Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać szpatułką.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć porcję ciasta, wyrównać i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce.

Dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • ciemne ciasteczka przekładane białym kremem
  • żółte i brązowe m&m's
 Ciastka podzielić na 2 części - z kremem i bez. Części bez kremu pokroić na połówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła. Zostawić do lekkiego zgęstnienia.

Zgęstniałą czekoladą smarujemy babeczki i od razu układamy oczy oraz powieki sówek. Pomiędzy oczy wkładamy żółtego m&m's - dzióbek. Źrenice - brązowe m&m'sy - przyklejamy do oczu odrobiną roztopionej czekolady. Odstawiamy na bok aż czekolada zastygnie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)