wtorek, 15 maja 2012

Kluski śląskie



Robiłam je po raz pierwszy i wyszły naprawdę pyszne. Świetne jako dodatek, np do mięs, lub też samodzielne danie. Ja podałam z sosem śmietanowo-grzybowym. Palce lizać ;)

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • ok 250g mąki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa.

Tak przygotowane ziemniaki lekko ugniatamy na dnie miski. Dzielimy nożem na 4 części i jedną wyjmujemy. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (powinna stanowić ok. 1/4 masy ziemniaków, czyli na 1kg ziemniaków zużyjemy ok 250g mąki). Dokładamy odłożone ziemniaki i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli jest bardzo klejące dosypujemy nieco mąki, ale nie za dużo.

Z zagniecionego ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy na posypanej niewielką ilością mąki stolnicy i lekko spłaszczamy. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienie.



Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Też dzisiaj robiłam :-)
    U nas przynajmniej raz w tygodniu są na obiad.
    Czasami dodajemy twarogu do ciasta. Takie z serem są pyszne i na słodko, jak ktoś lubi i np. z cebulką smażoną albo skwareczkami. A te na słodko polane są masłem i posypane cukrem. Ja słodkich nie znoszę, ale rodzinka zajada. Dla mnie z cebulką pycha.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)