czwartek, 10 maja 2012

Bułeczki razowe z płatkami owsianymi


Składniki (na 12 sztuk):
  • 200g mąki żytniej
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 20g drożdży instant
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • solidna garść płatków owsianych
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól, drożdże, miód, płatki owsiane i wodę. Wyrabiamy kilka minut robotem z hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie aż ciasto będzie odchodzić od ręki) na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 12 porcji. Z każdej formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na oprószonej mąka blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jeszcze około 15-20 minut, żeby ładnie nam wyrosły.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy wodą, posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 do 30 minut. Studzimy na kratce.



W sam raz na pożywne śniadanko;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)