Składniki (na 12 sztuk):
- 200g mąki żytniej
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
- 20g drożdży instant
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- solidna garść płatków owsianych
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól, drożdże, miód, płatki owsiane i wodę. Wyrabiamy kilka minut robotem z hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie aż ciasto będzie odchodzić od ręki) na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 12 porcji. Z każdej formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na oprószonej mąka blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jeszcze około 15-20 minut, żeby ładnie nam wyrosły.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy wodą, posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 do 30 minut. Studzimy na kratce.
W sam raz na pożywne śniadanko;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)