piątek, 23 września 2011

Chleb mleczny na zakwasie



Przepis pochodzi z forum CIN CIN

Składniki:
  • 1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego
  • 2/3 szkl mleka
  • 1/4 szkl wody źródlanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 3 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży

Na wierzch:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • ziarna do posypania (np pestki, słonecznika, dyni, sezam)

Zakwas doprowadzamy do temperatury pokojowej i mieszamy z ciepłym mlekiem.

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki.
Resztę mąki mieszamy z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około półtorej godziny), przykryte wilgotną ściereczką.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i lekko wyrabiamy. Dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki, które zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. W międzyczasie smarujemy bochenki jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i posypujemy przygotowanymi ziarnami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut. Jeśli chleb za bardzo się przyrumienia możemy go przykryć folią aluminiową.

Upieczony chleb studzimy na kratce.



Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)